Is prijs belangrijker dan een goede advocaat?

Prijs belangrijker dan een goede advocaat?

Sinds ik in de advocatuur werkzaam ben, ben ik er aan gewend dat men de prijs van een advocaat vaak een belangrijker onderwerp vindt dan de vraag hoe men de beste advocaat kan vinden. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk: we mogen veronderstellen dat een advocaat goed genoeg is om de kwestie te behandelen.

De prijs is sowieso best hoog te noemen, als je het vergelijkt met de tarieven van andere professionals. Dus daar mag best wat wel tegenover staan.

Nu heb ik altijd in het Noorden gewerkt, zowel in Groningen als in Drenthe.

In Groningen en Drenthe zijn er geen grote verschillen in de prijs van een advocaat. Uitzondering hierop is de advocaat die bij wijze van spreken op zijn of haar zolderkamer met weinig investering (hooguit met een laptop, een verjaard wetboek en een bureaustoel, uit een faillissementsboedel op de kop getikt) flink onder het gemiddelde uurtarief kan duiken. Maar de kwaliteit is er naar.

Andersom geldt dat de grotere advocatenkantoren / advocatenfabrieken er prat op gaan de hoogste kwaliteit te bieden en zich daarom permitteren een hoger uurtarief dan gemiddeld te hanteren. €.300,00 per uur of meer wordt in dergelijke settings niet zelden gehanteerd.

Ons kantoor hanteert standaard een uurtarief van €.225 en we doen dit al een aantal jaren. Dit uurtarief is gebaseerd op:

 • de langdurige ervaring van onze advocaten
 • onze expertise (waarin wij geïnvesteerd hebben)
 • onze beperkte overheadkosten (personeel, pand, digitaal werken), waardoor we geen aanleiding hebben om onszelf uit de markt te prijzen.

Voor bepaalde zaken maken we uitzondering op het uurtarief. Bijvoorbeeld omdat de klant de BTW niet in aftrek kan brengen. Dan wordt het uurtarief inclusief BTW aangeboden. Of als de zaak eenvoudig lijkt, of dat de kwestie geen groot geldelijk belang kent.

Vaste prijs.

Dit doen onze advocaten als duidelijk is dat de opdracht een duidelijke omvang kent. Ik ben zelf niet snel geneigd om een vaste prijs te hanteren als uit de eerste analyse blijkt dat er nog veel feiten onduidelijk of niet onderbouwd zijn en als ik nog niet weet wat het standpunt van de tegenpartij is of van zijn advocaat. Ik denk dat een bouwer ook geen vaste prijs wil afspreken voor de bouw van een huis waarvan nog niet duidelijk is of het een bungalow of een villa wordt.

Omdat het uurtarief van een goede advocaat best prijzig kan zijn, is het verstandig om een goede advocaat te kiezen.

Wat maakt een advocaat goed?

Ik heb het hieronder maar even op een rijtje gezet:

 • Deskundig I: dat betekent dat een advocaat niet meer dan 2 of 3 rechtsterreinen bedient.
 • Deskundig II: dat betekent ook dat een advocaat regelmatig cursussen op die specifieke rechtsterreinen volgt en daarmee een specialist wordt.
 • Empathisch: een advocaat moet zich kunnen inleven in de cliënt; alleen op die wijze kan een advocaat begrijpen wat het doel is van de cliënt.
 • Communicatief sterk I: de advocaat moet zich interesseren in de feiten en moet aan de cliënt duidelijk maken, in niet-juridisch jargon, wat de kansen en bedreigingen zijn.
 • Communicatief sterk II: de advocaat moet beschikken over retorische gaven, om het standpunt van zijn cliënt goed te kunnen overdragen en de rechter moeten kunnen overtuigen.
 • Ethisch: de advocaat moet geen dingen doen die hij in strijd zijn met de wet of waarvan hij zich moet afvragen of hij daarmee schade aan zichzelf of het vertrouwen in de advocatuur berokkent.
 • Partijdig: de advocaat moet áltijd het belang van de cliënt voorop stellen,
 • Onafhankelijk: dat betekent dat de cliënt mogelijk tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen als dat nodig is. Bovendien is er voor de advocaat geen groter goed dan de rechtsstaat.

Dus, mijn tip is om eerst altijd een goed gesprek aan te knopen met de advocaat over hoe hij of zij de dienstverlening verricht. Dat kan het verschil tussen winnen en verliezen zijn. En niet zozeer de prijs.

Met deze bijdrage hoop ik bij te dragen aan de beslissing die jij neemt bij het in de arm nemen van de beste advocaat voor jouw probleem.

Met vriendelijke groet,

 

Dennis Wouda.

 

P.s. Op 15 december 2000 ben ik beëdigd als advocaat en ik ben werkzaam geweest in stad Groningen, Delfzijl, Veendam, Roden, Assen, Tynaarlo en nu weer stad Groningen. Van de bijna 18 jaren al 17 jaren in de commerciële advocatuur. Arbeidsrecht, commerciële geschillen en huurrecht. Dat is wat ik al jaren doe.

 

 

 

 

Neem contact met ons op.
Martijn van der Veen
06 53538119

Blogs over Prijs en kwaliteit

Voor kerst naar de rechter.
Prijs en kwaliteit - 19 november 2019
Wat als uw IT-project een puinhoop wordt?
Koopovereenkomst - 30 april 2019