Erfrecht

Juridische definitie: rechtsregels die bepalen hoe een nalatenschap vererft en wat de gevolgen zijn voor de wettelijke of testamentaire erfgenamen.

U zoekt een advocaat gespecialiseerd in erfrecht in Groningen? Bij Kaliber Advocaten bent u op de juiste plek.

Afwikkeling nalatenschap

Los van de emoties kan de afwikkeling van een nalatenschap ingewikkeld zijn. Dat komt vaak doordat gelijktijdig meerdere rechtsgebieden een rol spelen: denk bijvoorbeeld aan het familierecht (afwikkeling huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, positie minderjarige kinderen) en belastingrecht. Als een onderneming of aandelen in een BV in de nalatenschap is betrokken, dan speelt de erfbelasting en de inkomstenbelasting een belangrijke rol. Al met al kunnen complexe situaties ontstaan: Kaliber Advocaten heeft alles in huis om juridische bijstand te verlenen.

Hulp en begeleiding voor erfgenamen

Als erfgenaam heb je het al lastig genoeg, en wil je graag dat de zaken goed worden geregeld: ook voor de toekomst. Het liefst in harmonie met de familie. En een zo laag mogelijke belastingdruk. In samenwerking met de rest van de erfgenamen kom je over het algemeen het meest ver: dat kunnen we begeleiden, zowel in complexe als wat meer eenvoudige situaties.

Minstens zo belangrijk is de positie die je hebt als erfgenaam: het is niet vanzelfsprekend om zomaar een erfenis te aanvaarden. Wat moet je doen als er schulden zijn in de erfenis? Kan je de erfenis verwerpen of zijn er nog andere mogelijkheden?

Families met familiebedrijven

Ook tijdens leven kan je al de nodige zaken willen regelen voor je nabestaanden: bijvoorbeeld als er een familiebedrijf is, en hoe dat in de toekomst moet worden geregeld, bijvoorbeeld met een executeur of bewindvoerder. Kaliber Advocaten heeft de nodige kennis en ervaring met de begeleiding van families bij de vererving van familiebedrijven, waaronder de fiscale aspecten daarvan.

Ruzie over de erfenis?

Wat moet je doen als je ruzie krijgt over de erfenis, over een testament of een verdeling? Kaliber Advocaten biedt hulp bij alle vragen over het erfrecht: kan je je kinderen of familie onterven? Kan je nog iets doen als je onterfd bent? Zijn er nog mogelijkheden Wat mag de executeur allemaal doen? Kan je de executeur ook ontslaan?

Maatwerk

Iedere zaak staat op zichzelf. Vaak is één gesprek al voldoende om meer inzicht te krijgen in je positie en wat je mogelijkheden zijn. Maak een afspraak voor een kop koffie, misschien kan Ina Elzinga wat voor je doen.

Neem contact met ons op.

Ina Elzinga
ina@kaliberadvocaten.nl
06 51492920

Recente blogs

Iets over de toegang tot het recht
Bezwaar en beroep - 12 mei 2021