Zo ziet u wat een advocaat dagelijks doet en wat dat zoal kost (deel 2)

 

 

Periodiek vertelt een advocaat van Kaliber over een bijzondere zaak. Als kijk in de keuken, inclusief het antwoord op de vraag wat de advocaatkosten waren.

 

Zit ik vast aan het contract met mijn werknemer: of kan ik nog terug?

In een bedrijf waarin verschillende fysiotherapeuten in loondienst werkzaam zijn, zijn er ook meerdere ondersteunende medewerkers. Er is een receptioniste en twee secretaresses en een managementassistente.

Maaike krijgt een contract van Sietske.

Maaike kan voor een half jaar aan de slag. Ze weet niet zeker of ze na het eerste halfjaar een tweede arbeidsovereenkomst zal krijgen. Als een fysiotherapeut vertrekt betekent dit ook einde oefening voor de betrokken ondersteunende medewerker. Ze wacht in spanning af.

Op een dag krijgt ze een concept-arbeidsovereenkomst overhandigd door de managementassistente, Sietkse. Met de vraag of ze de arbeidsovereenkomst wil doornemen en ondertekenen. Na 3 weken stuurt Maaike een e-mail om de baas van het bedrijf, Anja, te bedanken voor de nieuwe arbeidsovereenkomst. Na enkele dagen krijgt ze een reactie van Anja.

Verkeerde Maaike?

Die reageert verbaasd. Het was volgens Anja helemaal niet de bedoeling dat Maaike de arbeidsovereenkomst zou krijgen. Deze was voor haar collega bedoeld, die toevallig ook Maaike heet (What’s in a name?).

Beduusd protesteert Maaike. Ze mag er toch van uitgaan dat haar een aanbod was gedaan dat ze nu geaccepteerd had? Haar jurist bevestigt dat. De baas, Anja, blijft ontkennen. En schakelt mij in via haar rechtsbijstandsverzekeraar. Die ziet namelijk geen heil in de zaak en weigert de kosten van het geschil te vergoeden.

Een second opinion en een Kort geding en een getuigenverhoor. En een baby.

Maaike dreigt met een kort geding als haar salaris niet wordt doorbetaald na afloop van de eerste arbeidsovereenkomst. Het gaat om een bedrag van ong. € 12.000 inclusief werkgeverslasten. Baas Anja vraagt mij eerst om een second opinion.

Mijn oordeel is dat de rechtsbijstandsverzekeraar van Anja het juridisch niet goed ziet. Op grond van eerdere rechterlijke uitspraken is er goede hoop voor Anja. Wanneer Maaike het Kort geding opstart, schakel ik een notaris in om een aantal collega’s van Maaike als getuige onder ede te horen. Ik wil namelijk aantonen dat het helemaal niet normaal is de onderneming van Anja dat de managementassistente Sietske een aanbod zou doen namens werkgever Anja. Dat gebeurt nooit, zo wordt uit de getuigenverklaringen duidelijk.

De vordering van Maaike wordt tijdens het Kort geding afgewezen. De hoogzwangere Anja is uiteraard blij met de uitkomst en bevalt twee dagen na de uitspraak van een kerngezonde jongen.

 

Dennis Wouda

Kosten van mijn dienstverlening: €.3.500 ex BTW

 

P.s. de vervolgprocedure die Maaike tegen Anja opstart, hebben we ook gewonnen.

 

Neem contact met ons op.
Martijn van der Veen
06 53538119

Blogs over Arbeidsrecht, Geen categorie, Ontslag

Het slapende dienstverband wakker geschud.
Aansprakelijkheid - 11 november 2019